بشکهها در طول تاریخ نقش مهمی را در زندگی ما ایفا کردهاند. این ظروف بزرگ از قدیم برای ذخیره و جابهجایی حبوبات، غلات، انواع روغن و انواع پودرهای خوراکی و غیرخوراکی مثل باروت، نمکسود کردن گوشت و ماهی، تخمیر بعضی مواد غذایی، ذخیره آب باران، اندازهگیری و مصارف بسیار متنوع دیگر مورد استفاده قرار میگرفتهاند. شاید بشکهها در زندگی مدرن امروزی کمتر از قبل دیده شوند اما در واقع زندگی امروزه ما بیشازپیش به آنها وابسته است. امروزه بشکهها چرخدنده مهم صنایع بزرگاند که بدون آنها ماشین بزرگ صنعت از کار میایستد. امروزه از انواع بشکه صنعتی برای ذخیره و حملونقل مواد اولیه و محصولات غذایی، آرایشی و بهداشتی، شیمیایی و دارویی استفاده میشود.
در گذشته انواع محدودی از بشکه وجود داشت که به اشکال مختلف از چوب ساخته میشدند. اما امروزه با توجه به پیشرفت دانش و تکنولوژی و گسترش و تنوع نیازهای صنایع مختلف انواع بشکه نیز هرکدام مطابق نیاز خاصی تولید و عرضه میشوند.
تقریبا از اوایل قرن نوزدهم بشکههای چوبی جای خود را به بشکههای فلزی، فیبری و پلاستیکی دادند. هرکدام از این بشکهها نیز بهصورت درباز و دربسته برای مصارف مختلف تولید میشوند. همچنین بشکهها در سایزهای مختلفی تولید میشوند. یکی دیگر از تفاوتهای بشکهها نوع جداره آنها برای نگهداری مواد غذایی، اسیدی، سمی یا شیمیایی است.
در ادامه این انواع بشکه را مورد بررسی قرار میدهیم.
بشکه های فیبری
بشکههای فیبری از حدوداً اوایل قرن بیست وارد بازار شد. از این بشکه ها برای حمل ونقل و نگهداری مواد معمولی که خطرناک یا خورنده نباشند و نیاز به مراقبت های ویژه ای نداشته باشند، استفاده می شود. این بشکهها نسبت به بشکه های چوبی قدیمی سبک ترند و طبق استانداردهای روز تهیه می شوند.
موادی که برای ساخت این نوع بشکه استفاده می شود بسیار سبک است و به همین دلیل حمل و نقل را راحت تر میکند. همچنین از انواع بشکه ها ارزانتر و مقرونبهصرفهتر است.
یکی از بزرگترین عیوب بشکههای فیبری آن است که کنترل و جابجاییشان ممکن است با مشکل مواجه شود. هرگز نباید از بشکه های فیبری برای نگه داری مواد آتشزا و نفتی استفاده شود.
این بشکهها را در سوپرمارکتها و یا عطاریها برای ارائه غلات، پودرها یا گیاهان دارویی به وفور میتوان دید.
بشکه های فلزی
بشکه های فلزی یکی دیگر از معروف ترین انواع بشکه می باشد که با نام بشکه های گالوانیزه نیز شناخته میشوند. بشکه های فلزی از جنس ورق های گالوانیزه، فولاد و … ساخته و وارد بازار میگردند.
معمولاً برای جلوگیری از خوردگی و زنگزدگی بشکههای فلزی از موادی مانند کروم استفاده میشود؛ اما هر چقدر هم که استفاده از این ماده زیاد باشد باز هم ممکن است بشکه های فلزی دچار زنگزدگی یا خوردگی شوند.
از بشکه های فلزی برای حمل و نگهداری بسیاری مواد از جمله مواد نفتی، شیمیایی، روغن موتور و … در صنعت استفاده می شود.
یکی از مهم ترین کاربردهای بشکه های فلزی حمل و نگهداری مواد آتشزا است. ازآنجا که این نوع بشکهها ضریب اطمینان بالایی برای پایداری در برابر اشعه ماوراءبنفش دارند و همچنین ضد آتش هستند، گزینه بسیار مناسبی برای نگهداری مواد خطرناک و آتش زا به شمار می روند.
بشکه های فلزی همچنین در برابر تغییراتی مثل تغییر در رطوبت، فشار و درجه هوا نیز بسیار مقاوم اند.
بشکه پلی اتیلن چیست؟
بشکههای آبی رنگ را احتمالا در همهجا دیدهاید! امروزه این بشکهها بهصورت دستهدوم برای کاربردهای مختلف استفاده میشوند. به این بشکهها بشکه پلی اتیلن میگویند. اما بشکه پلی اتیلن چیست؟ بشکههای پلاستیکی یا پلی اتیلن از بشکههای فلزی و فیبری جدیدترند. در اواخر دهه 60 میلادی این بشکهها معرفی شدند. بشکه پلاستیکی از پلی اتیلن سنگین (HDPE) یا بهعبارت دیگر از پلی اتیلن با وزن مولکولی بالا تولید میشود. پلی اتیلن نوعی پلیمر است. این مواد در برابر گرما قابل ارتجاع هستند و بسیار مقاوم اند. همچنین قابل بازیافتند و به محیط زیست آسیب نمی زنند.
پلی اتیلن برای ساخت بشکه مادهای فوقالعادهای است. پلی اتیلن در برابر مواد دارای اسیدیته بالا یا پایین مقاوم است. اسیدیته مواد یا محصولات غذایی میتواند کم یا زیاد باشد. بعضی مواد غذایی اسیدی قابلیت خورندگی دارند و حتی میتوانند فولاد را تجزیه کنند. مثلا سس گوجهفرنگی میتواند یک فویل آلمینیومی را بعد از گذشت مدتی از بین ببرد و از درون آن نفوذ کند.
پلی اتیلن با تراکم پایین (LDPE) در ابتدا بهعنوان یک لایه یا آستر در بشکه فولادی برای جلوگیری از خوردگی فولاد توسط مواد اسیدی استفاده میشد. اما استفاده از پلی اتیلن با تراکم بالا (HDPE) این امکان را فراهم کرد که کل بشکه از پلی اتیلن ساخته شود.
از انواع بشکه پلی اتیلن برای ذخیره و جابهجایی تقریبا همه مواد میتوان استفاده کرد که شامل مواد دارویی، بهداشتی، پتروشیمی، غذایی و شویندهها میشود.
0 نظر